sâmbătă, 5 februarie 2011

Trei ruble 1938


Bravii soldati marsaluiesc pe bancnota de 3 ruble din 1938 catre undeva. Undeva probabil fiind noi teritorii caci cresterea oricarui imperiu este acapararea de noi resurse pentru autosustinere. Cand se opresc din sotronul asta istoric, e fapt cunoscut ca imperiile incep sa intampine probleme, in cele din urma dezintegrandu-se.

De remarcat acelasi lucru valabil pe bancnotele sovietice pana in 1991 - nominalul e scris si in romana, ma rog, "moldoveneasca".


E cam ciudata scrierea, insa pana la proba contrarie ( poate cineva ma combate logic sau lingvistic :D ), afirm si sustin ca e romana. ( Singurul idiom in care stiam ca exista I latin este ucraineana, insa e deja in stanga sus scris "tri carbovanti" deci e eliminata din start ).

1 rubla 1947 - ( bancnota sovietica )



Rusia a avut, ca si ceilalti vecini ai romanilor, diverse perioade, cu diferite abordari ale natiunilor stapanite si inglobate cu forta in imperiul sau ( fie tarist, fie sovietic ).
Se poate vedea in acest detaliu, pentru cunoscatorii alfabetului chirilic cum "odin rubla" s-a transformat in romanescul "o rubla".

Cert este ca cel putin din 1938 pana in 1991 rublele rusesti (bancnotele ) au continut si traducerea in romana a nominalului, pe langa alte 6-8 limbi ( ucraineana, lituaniana, kazaha, etc ).
Asta am observat-o de curand, cand am citit in "moldoveneste", adica in romana transcrisa aproximativ fonetic in alfabet chirilic pe o bancnota din 1961 ( evident, era suma corecta din rusa ).

Acest lucru mai mult ca sigur a fost o supapa a mandriei nationale romanesti din Basarabia bine gandita de ocupantul rus pentru a pastra procesul sovietizarii constant si fara revolte spontane.
Daca romanii basarabeni ai anului 1944 stiau foarte bine cine sunt, ei bine, nepotii lor, romani la randul lor, se lupta in ziua de azi intre un filorusism de factura nostalgica si un proromanism de factua pragmatic-european.


Dupa 1991, Rusia a devenit "democratica",  federatie in care natiunile stau mai mult sau mai putin cu forta ( prietenii stiu de ce :D ).
Nu-i nimic, pagini ca aceste sunt aici dovada sa aminteasca de vremurile in care asimilarea in marele popor rus se facea atlernand  frumosul cu deportari in Siberia.

Chitanta de utilitati



O chitanta de plata anticipata ( probabil abonament standard fara regularizare ).
Compania de utilitati avea probabil monopol asupra energiei - gaz si electricitate.
La fel, chitanta este legalizata prin timbru fiscal.
Unitatile de masura sunt haioase - hectowati. Termenul asta l-am folosit ultima oara in primara, cand invatam unitatile de masura..
Cert este ca cel ce taia chitanta - avea un scris caligrafic exersat, dupa cum se vede.

Chitanta pension


Chitanta de pension, pentru plata lunara a taxei, in franceza.
Chitanta este emisa probabil de un pension de fete din Bucuresti.
Interesant este ca a fost legalizata cu timbru fiscal; azi nu se mai poarta asa ceva.
La fel de interesant esta ca data este scrisa pe stil nou si pe stil vechi.

Fatura scrisorilor - aviz de insotire

Fatura scrisorilor
Stampila: BERLAD - MOLDOVA, data 23 septembrie 1859
Stampila: GALATZ - MOLDOVA, data 24 septembrie 1859

Fatura scrisorilor
Stampila: ROMAN - MOLDOVA 22 iulie 1861
Stampila: TEKUTSCH - MOLDOVA 22 iulie 1861

---



Numar de inregistrare al petitiei


Un numar de inregistrare al unei petitii, din anii 1922 probabil.
A se remarca impartirea in "vapsele" a Bucurestiului - Sectorul 3 era Sectorul Albastru.
De asemenea, uimitor termenul scurt de solutionare asumat - trei zile de la inregistrare.