duminică, 6 februarie 2011

de 2 parale ( de doi bani )

Aceasta moneda e mai speciala un pic.
Este cea care a intrat adanc in folclorul economic al romanilor, chiar si cei tineri folosind-o inca.
Este vorba de :
"nu face doi bani"  - fara valoare
"l-a facut de doua parale" - l-a adus in derizoriu, a ras de el
"n-as da nici o para chioara pe obiectul asta" - nu valoreaza nimic pentru mine.

Iat-o, in toata splendoare ei, moneda ruseasca de ocupatie de 2 parale / 3 copeici ( 1773 ) :



si detalii ale metalului :


Un link catre un site foarte bine documentat pe problema :
si altul, deja de referinta pentru numismatica romaneasca :
Plus o incadrare istorica mai larga :

De ce sunt asa speciale aceste monede ?
Pai sa recapitulam :

1. Sunt monede de ocupatie, emise de catre armata tarista ( evident cu acordul Ecaterinei a 2-a ), realizate din  bronz de tun ( tunuri capturate de la turci chiar in acel razboi : 1768 - 1774 ) .
Fiind realizate din tunuri topite, iar procesul tehnologic nefiind nici pe departe menit sa produca un obiect finit de calitate, aproape toate monedele de acest tip prezinta porozitatile si aspectul celei din detaliile de mai sus ( ce se vede nu e rugina, e chiar o moneda in stare buna pentru specia ei ). In turnare de multe ori praful de pusca necuratat dadea nastere unor defecte in pastilele "blanc" ce vor fi facute monete.

2. Rusii au intentionat de la inceput sa le foloseasca exclusiv ca mijloc de plata al bunurilor rechizitionate de armata tarista de la locuitorii celor doua principate romanesti ( Moldova si Tara Romanesca ). Ca atare :
a) Monedele nu poarte nici un insemn imperial rus care sa poate face legatura din punct de vedere legal intre moneda ( mijloc de plata ) si Imperiul Tarist
b) Poseda stemele celor doua tari romanesti pe avers, reunite pentru prima oara intr-o emisiune monetara ( se pare si o incercare ideolgica de a crea inceputurile unui stat tampon romanesc filorus - Regatul Dacic, idee foarte mult sprijinita de imparateasa Ecaterina a 2-a ).
c) Valoare unei monete e trecuta simultan in unitati rusesti si otomane pentru ca populatia sa nu aiba indoieli asupra valorii ei ( practic un curs valutar impus din start si batut in cuie ) -> exemplu 2 para - 3 copeici sau 1 para - 2 denghi.


Aceste monede nefiind sprijinite decat de forta armelor ( parca nu iti venea sa refuzi banii ocupantului rus prezent pe intreg teritoriul  tarii cu armata ), la retragerea trupelor ele au devenit practic fara valoare extrinseca.
Cu un an inainte de retragere erau deja probleme cu plati in parale rusesti, armata oferind spre plata bani de bronz insa acceptand ca taxe sau alte plati doar aur si argint ( faina afacere ) .
Valoarea le fusese data in mod artificial pana atunci de impunerea fortata, plus ca monedele au fost batute chiar si in aceste conditii in spirit inflationist ( mult mai multe decat se convenise oficial ).

Practic, la plecarea rusilor care "aparasera" cauza romanilor ortodocsi in fata Inaltei Porti musulmane, Moldova si Tara Romaneasca au fost aruncate intr-o criza profunda din cauza razboiului cat si a marfurilor luate si platite cu bani fara acoperire ( metal cu valoare intrinseca nula ).
Marturii istorice arata ca populatia se micsorase de cateva ori in acel rastimp, plecand in exod din cauza condtiilor economice precare.

Concluzii :
 De aici ne-a ramas vorba ca "nu face nici cat doua parale", o lectie de moneda si economie aplicata, tragic invatata de romani pe propria lor piele.

Un lucru bun a fost mentionarea pentru prima oara in istorie a celor doua principate impreuna, ca fiind ca si unite, intrand astfel in constiinta romanilor , fie doar si pe un  document metalic - o moneda ruseasca. 
80 de ani mai tarziu, romanii faureau de facto aceasta unire de pe monedele Sadagura prin Mica Unire de la 1859 sub Alexandru Ioan Cuza.