vineri, 25 februarie 2011

Rascoala din 1907

Am avut posibilitatea sa rasfoiesc o colectie de ziare la un targ, si cum erau la un pret derizoriu, am ales ce era mai interesant.
Cum "Dimineata" era cumva in jurul anului 1907, am inceput sa caut articole si ecouri despre rascoala.
Curiozitatea mi-a fost rasplatita cu cateva numere ce abunda de articole ( cele chiar din timpul rascoalei probabil fusesera vanate cu mult timp inaintea mea ).
In plus, o alta supriza : citisem cu ceva vreme in urma in "Istoria loviturilor" de stat a lui A.M. Stoenescu despre niste particularitati ale acestei rascoale si anume :

1. Cauza principala a rascoalei a fost impunerea de contracte de arenda dezavantajoase pentru taranimea si asa saraca. Factorul de coercitie pentru acceptarea lor asa cum fusesera intocmite a fost amanarea prezentarii sau semnarii lor  pana in primavara cand taranii trebuiau sa inceapa semanatul si nu puteau, nestiindu-si loturile pe care le vor primi pe acel an.
Din articolul de mai jos ( Dimineata, 2 aprilie 1907 ) reiese ca gurvernantii nu aveau habar de aceasta situatie :


2. Arendasii, administratorii si chiar proprietarii din Moldova erau in mare parte evrei, fapt pentru care Stoenescu afirma ca cel putin rascoala din Moldova a luat la un moment dat caracter antisemit clar. Putem proba aceasta afirmatie cu nota de ziar a "devastatilor" din Tecuci :
Mai mult, satenii rasculati de multe ori atacau si comerciantii evrei locali (unii chiar naturalizati sau nascuti in acele sate ) , ce nu aveau legatura cu arendele, producandu-le distrugeri si pagube insemnate. Ziarul abunda de astfel de intamplari ( de documentat ulterior ).

3. Situatia economica era grea iar arendasii practic dictau prin puterea financiara in acea zona.( Similar baronilor locali de astazi ). In unele cazuri, furturile din avutul privat sau de stat erau consistente, de ordinul vagoanelor :

Nici situatia medicala generala a taranilor nu era mai buna, doctori renumiti ca Victor Babes avertizand despre problemele grave ale taranimii, in special asupra alimentatiei insuficiente sau insuficient de consistenta, cu rezulta direct "pelagra ".
Iata un articol ironic la adresa guvernului care incerca sa tempereze rapid rascoala, relativ la medicii care simpatizau cu taranii :

Inutil sa spun ca prin aceste articole se verifica cam toate teoriile generale asupra rascoalei citite de mine in cartea mai sus mentionata.
Nu stiam despre asa ceva din istoria invatata la scoala, cum nu stiam despre eforturile depuse de autoritati si chiar de armata de aplanare punctuala a conflictelor si detensionare pasnica a situatiei.
La fel, cele cateva numere din "Dimineata" abunda de note, articole scurte despre cum oficialitati locale sau chiar oameni influenti si respectati ai urbei tineau cuvantari zilnice asuprea problemei pentur a opri raspandirea revoltei. De asemenea, ofiterii de multe ori reuseau prin parlamentari sa intoarca grupurile de rasculati pusi pe distrugeri.

Nu trebuie sa uitam totusi de contextul international, si anume ca Imperiul Tarist vecin se confrunta din 1905 cu o revoltutie care chiar peste cateva luni, in iunie 1907 avea sa se termine dezastruos pentru Rusia si lumea intreaga.
Temerile erau reale si posibil ca si reprimarile armate ale taranilor sa fi fost decise sub spectrul acestei amenintari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu